Gikt – Paulus historie

Paul Casimir har levd med leddgikt for halvparten av livet, men la det ikke hindre ham til å gjøre de tingene han nyter. Han forteller sin historie.

Paul ble diagnostisert med revmatoid artritt på 20. Han var en rask løper gjennom hele tenårene, men på 19 begynte kroppen å stive opp.

Jeg hadde vært litt merkelig i omtrent et år før jeg ble diagnostisert med leddgikt, sier Paul. “Jeg syntes bare å bevege seg i et distrahert geit. Jeg visste ikke helt hva som skjedde. Jeg var på dramaskole på den tiden, og jeg fortsatte å bli kastet som octogenarians.

En dag, etter å ha fullført et lek, kollapset han i seng, helt utmattet. Da han våknet, hadde knærne hovnet til dumplings størrelse, og han lå i seng i fire dager. Legen hans var forvirret.

Det gikk så bort en stund, men kom tilbake med hevn et par måneder senere, “sier Paul.” Jeg ble henvist til en reumatolog, som diagnostiserte revmatoid artritt. Det var noe jeg aldri hadde hørt om, og jeg visste ikke hvorfor det skjedde med meg. Jeg hadde tårer i mine øyne da hun fortalte meg.

Paul klarte sin tilstand med smertestillende midler og antiinflammatorisk medisinering de neste årene. Det var vanskelig for ham å bevege seg riktig. “Dans var det som fikk meg gjennom de tøffeste tider,” sier han. “Selv da jeg nesten ikke kunne flytte, kunne jeg fortsatt danse. Stående stille var unnvikende, men overføring av vekten min fra det ene ben til den andre var utholdelig.

En dag bestemte han seg for å se hvordan han ville komme på uten medisinering. Han har aldri sett tilbake.

Jeg merket ikke veldig mye forskjell med medisinen, sier han. “Personer som er diagnostisert nå, vil bli tilbudt forskjellige typer medisiner, for eksempel sykdomsmodifiserende medisiner, men jeg antar at det ikke var rundt da jeg ble diagnostisert.

Etter en stund ble det veldig viktig for meg å begynne å utfordre tilstanden, for å ta kontroll over livet mitt.

Han begynte å svømme og gå ut med å danse, og sluttet å bekymre seg for hva andre trodde. Det har vært fem år siden den siste store flare opp.

Jeg lærte bare å fortsette med livet, sier han. “Det er lett å dvele på smerte og ulykke og å tenke ‘hvorfor jeg’. Men til slutt er det egentlig ganske nytteløst. Det som er viktig er å fokusere på alt du liker. Jeg svømmer regelmessig og trives i skogen, mens for 20 år siden hadde jeg tenkt “La oss gå en tur” var det mest latterlige forslaget noen kunne gjøre! Jo rikere dine erfaringer i livet, jo mer blir du distrahert fra smerten.

“Og jeg ser fortsatt bra ut på dansegulvet, danser som en robot fra 1984!”